Kategoritë

zoomable
Historia e Mjaltit origjinal Manuka

Historia e Mjaltit origjinal Manuka

Pema Manuka ka një histori të gjatë që daton që nga kolonët e parë ne Zelanden e Re , vendasit  Maori.  

Maorët referuar kësaj bime mahnitshme, të gjithanshëme e etiketuan si toanga ose "thesar" për benefitet e shumta të saj.

Infuzionet e bëra me gjethe u përdorën për të zvogëluar ethet dhe për të trajtuar problemet e stomakut dhe urinimit. 

Çamçakëzi i prodhuar nga pema është përdorur si krem ​​hidratues për djegie, dhe për të lehtësuar kollitjen. 

Zierjet nga lëvorja u përdorën si qetësues, shpërlarës i gojës dhe për të trajtuar diarrenë dhe ethet. 

Pema ishte në thelb një farmaci. ” - Manuka.

 

Kolonët e hershëm evropian morën shpejt këtë njohuri të themeluar nga  Maori dhe i përdorën gjethet për të bërë çaj. 

Ata nxorrën vaj nga gjethet për produkte medicinale , kozmetike dhe druri i pemës u përdor për mjete, mobilje dhe shumë sende të tjera shtëpiake.

Një bletar anglez me emrin Mary Bumby mendohet të jetë koloni i parë evropian që dërgoi bletët në këto vise rreth viteve 1839. Mary ngriti kosheret e tij në Bregun Lindor të Ishullit Verior, ku kishte një mori shkurresh Manuka. 

 

Vetëm në vitin 1980 përfitimet unike antibakteriale të Manuka u konfirmuan nga biokimisti Peter Molan. 

Edhe pse vetitë e tij shëruese tashmë ishin njohur në  mjekësinë tradicionale Maori. 

 

Kërkesa për këtë mjaltë unik monofloral u rrit gjatë viteve 80 dhe 90, më pas në vitin 1998  Marka unike Mānuka Factor (UMF) u zhvillua nga Grupi i Industrisë së Mjaltit Active Mānuka (AMHIG) i njohur tani si Shoqata e Mjaltit UMF. 

Prodhuesit e Mjaltit Manuka atëherë kishin nevojë të kalonin nëpër prova të pavarura për të marrë një vlerësim UMF për mjaltin që prodhuan. 

Sapo të merrej një vlerësim i UMF, prodhuesit e Mjaltit Manuka ishin në gjendje të etiketonin dhe tregtonin mjaltin e tyre si Mjaltë të pastër, cilësor dhe origjinal Manuka. 

Ky gradim veçon Mjaltin origjinal Manuka Honey nga Mjalti Manuka të falsifikuar, në mënyrë që konsumatorët të dinë se po blejnë gjënë e vërtetë.

Vlerësimi i UMF vazhdon të mbetet i vërtetë deri më sot dhe prodhuesit e Mjaltit Manuka kontrollohen dhe testohen çdo vit për t'u siguruar që mjalti i tyre plotëson standardet që pretendojnë në etiketën e tyre. 

Kohët e fundit u prezantua një sistem vlerësimi MGO (metilglikoksal) për të matur përmbajtjen e saktë të përbërjes natyrale Methylgloxal. 

Methylgloxal është gjetur në mënyrë unike në Manuka Honey dhe lidhet drejtpërdrejt me fuqinë e tij. Sa më e lartë përmbajtja e MGO-së, aq më e lartë është shkalla e mjaltit. 

Sot të dy klasifikimet UMF dhe MGO mund të gjenden në Mjaltin origjinal Manuka.

 

Për Dobitë e mjaltit Manuka kliko KËTU